Sušit ovoce na zimu?

sweet-apricots Koncem léta jsou ovocné stromy plné plodů. Můžete se jich najíst dosyta. No už za pár týdnů z nich opadnou i poslední listy a na sladké jablíčka, hrušky či jiné druhy můžeme jen vzpomínat. Nebo si z bohaté úrody odložit i na později. To, co nestihneme sníst čerstvé, plné vitamínů a sladké šťávy, uložit tak, aby pokud možno nic neztratilo ze svého zdraví, uvnitř plodů pro nás ukrytého. Nejčastěji se ovoce zavařuje ve formě kompotů nebo se z něj vaří povidla. Která forma konzervace čerstvého ovoce je ale nejzdravější?



Zavařování je vlastně sterilizace. A sterilizace je likvidace živých zárodků vysokou teplotou. Takže při zavařování sladkých meruněk do skleněného poháru zabijeme během varu všechny bakterie, ale bohužel i většinu vitamínů. Takový vitamin C, který nás v zimě chrání například i před nachlazením, nepřežije teplotu 70°C. Takže meruňkový kompot se vlastně zavařováním stává hmotou s meruňkovou chutí, bez vitamínů, zato plnou cukru, který jsme do kompotu během jeho přípravy přidali. Ještě stále máte pocit, že jíst kompoty v zimě je zdravé?

susene_ovoce

Osvědčenou metodou konzervace nejen ovoce, ale i hub, je jejich sušení. Vždyť tuto metodu používali již naši předkové. Nakrájeli plody na tenké plátky, kromě švestek a hroznů, které se sušily v celosti, a nechali je usušit za pomoci slunce rozložené na poličkách či plátnech, natažených v dřevěných rámech. Přebytky uskladnili prakticky bezplatnou metodou. Stejně jako bylinky, ani ovoce a houby a nesuší na přímém slunci, ale ve stínu nebo v tmavém místě. Pro tyto účely se výborně hodila například půda. Slunce totiž může ze sušeného ovoce vytáhnout barvu. Chuť se nezmění, jen to nevypadá vábně.

Aby sušené ovoce vábně vypadalo, tak průmysloví producenti do něj přidávají kromě konzervantů také barviva a dochucovadla, často i cukr. Jako kdyby sušily ještě nezralé ovoce. Nevěříte? Zkuste si občas vzít v obchodě sáček sušených plodů do ruky a přečíst si na obalu složení „produktu“! Chemie na každém kroku, jen aby z vás vytřískali vaše peníze.

Pokud máte zájem o zdraví své i vaší rodiny, asi si budete chtít nasušit své vlastní ovoce, bez chemie. Pokud ale nemáte chalupu, na které je dost místa na rozložení sušících plátů nebo musíte chodit do zaměstnání, přijde vhod moderní pomocník, sušička ovoce. Pravda, toto sušení už není zdarma, i když málo, ale přece spotřebuje sušička při své práci elektrickou energii a tu je třeba zaplatit. Pokud sušíte své vlastní ovoce, máte za to ale jistotu, že je bez jakékoliv chemie.

Vyplatí se sušit kupované ovoce?

Co však dělat, když svou vlastní zahradu nemáte nebo děti stihli všechno ovoce sníst ještě čerstvé? Nic si z toho nedělejte, alespoň máte jistotu, že pojedli dostatek vitamínů a určitě si pochutnali.

Na sušení bych však určitě nekupoval ovoce v supermarketech. Kromě pochybnosti o kvalitě ovoce a jestli opravdu dozrálo na slunci na stromech netušíte, kolik chemie se při jejich produkci použilo. A čím byste své děti v dobré víře v zimě nacpávali. Pokud však máte dobrého známého pěstitele a důvěřujete jeho postupům, můžete sušení kupovaného ovoce zvážit.

Stejně však musíte zvážit, kolik vás to všechno bude stát. Spotřeba elektřiny je při každé sušičce ovoce jiná (je uvedena na štítku na přístroji). Celkové náklady na sušení ovoce doma mohou být v takovém případě větší, než vám nabídne maloobchod za hotový produkt. Mějte ale na paměti, že v případě nákupu sušeného ovoce si kupujete i za hrst chemie, což v budoucnu může znamenat výdaje navíc za zdravotní péči.

Sušením za mírné teploty se z ovoce dostává voda a hmotnost ovoce může klesnout až na pětinu původní váhy. V sušených plodech však zůstává vláknina, vitamíny a stopové prvky. A ovocný cukr. Proto buďte při konzumaci sušených plodů opatrní! Kilo sušeného ovoce může obsahovat až pětkrát více cukru, než kilo čerstvých plodů. Nedivte s pak, pokud v zimě přiberete, přestože budete mít pocit, že jste se stravovali zdravě, vždyť jste jedli pouze ovoce 😉

Neměli byste zapomínat při konzumaci sušených plodů na dostatečný příjem tekutin, tedy pít více vody. Jinak si ji tělo při trávení sebere jinde a můžete se po sladkém pamlsku cítit unaveni.

Takže vyplatí se sušit ovoce na zimu? Své vlastní určitě, sousedovy možná a kupované v obchodě asi ne.

Článek vyšel v kategorii Dům a zahrada, Zdraví a označen jako , , , , , , . Uložte si do záložek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *