Mráz pomáhá našim balkonovkám

kvetinac Zdá se vám to divné, že by krutý mráz mohl být užitečný balkonovým květinám? Ano, je to tak, i když ne právě těm, které jste koncem roku zapomněli na oknech a teď zmrzli. Mráz může pomoci tím květům a balkónové zelenině, které na své balkony a terasy vyložíte na jaře. Pomůže je ochránit před škůdci v půdě, které by mladé rostlinky květin, paprik nebo rajčat likvidovali od začátku.



Pokud máte starší zeminu, která vám zůstala po jarní výsadbě loni, v sáčku uloženou ve sklepě, je docela možné, že se v ní nacházejí broučci a larvy škůdců, které jen čekají, kdy se oteplí a kdy do ní zasadíte mladé kořínky nových rostlin. A stejně je to se zeminou, která je uložena ve skladech prodejců. Proto radíme využít současné mrazivé počasí a sáčky se substráty vyložit na balkon tak, aby alespoň dvě či tři noci byly vystaveny mrazu minus deset stupňů Celsia nebo více. Tím dojde k zahubení škůdců a vy můžete takový substrát bez obav použít na výsev nových rostlinek ze semen nebo později k výsadbě sazenic do květináčů a truhlíků. Přestože na květiny je ještě brzy, papriky se začnou vysévat co nevidět.

balkony

Mrazem ošetřené substráty na jaře a v létě nevyžadují chemické postřiky proti škůdcům, kteří zvyknou přezimovat v zemině. Přestože na okrasné květiny se nemusíte obávat používat chemické přípravky, pokud se rozhodnete na balkoně pěstovat balkonové rajčata či jinou balkónovou zeleninu a drobné ovoce (jahody …), možnost pěstovat si vlastní zeleninu bez chemie je vítána. Nejen, že odbřemeníte své tělo od chemických látek, ale získáte i zdravou a chutnou zeleninu, jejíž vůně se s kupovanou nedá srovnat. A máte ji k dispozici vždy čerstvou, vždyť stačí jen zajít si na svůj balkon a utrhnout si čerstvý voňavý a chutný sladký plod.

O kvalitě a kráse svého balkonu můžete rozhodnout již nyní. Bez chemie a v spoluprací s přírodou.

Článek vyšel v kategorii Dům a zahrada a označen jako , , . Uložte si do záložek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.